Sinds eind november 2022 volg ik de trainingsprogramma's van Stryve, en dat heeft het begin gemarkeerd van mijn tweede hardloopleven. Na een pauze van 2,5 jaar begon er iets te broeien van binnen. Het was vooral de marathonafstand die me intrigeerde, een uitdaging waar ik als 16-jarige beginner enorm naar uitkeek.
Eind september 2022 liep ik samen met een vriend de Posbankloop in Velp. Daar werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik voltooide de 15 kilometer met een gemiddelde snelheid van 3:52 en een hartslag van 182 slagen per minuut. Dat was even schrikken, maar niet verrassend na bijna niets gedaan te hebben gedurende 2,5 jaar.
Toen ontstond het plan om samen met enkele vrienden uit Wijchen en omgeving de Marathon van Sevilla te lopen in februari. In oktober en november kreeg ik echter te maken met allerlei klachten. Mijn belastbaarheid was verdwenen en ik kon nauwelijks trainen. Daarom besloot ik de hulp van Stryve in te schakelen. Ik wilde mezelf in slechts 11 weken voorbereiden op de marathon en het liefst ook nog een fatsoenlijke tijd neerzetten.
We begonnen met alternatieve trainingen en krachttraining. Naast deze trainingen werden ook de looptrainingen opgepakt en geïntensiveerd. Door middel van lactaatmetingen konden we mijn huidige niveau bepalen en identificeren waar ik vooral moest trainen.
Ik merkte dat het plezier in hardlopen weer terugkwam en dat ik langzaam maar zeker weer in vorm raakte. Dat was eigenlijk het belangrijkste doel van mijn eerste marathon.
Op 19 februari 2023 stond ik aan de start van mijn allereerste marathon. Zonder voorafgaande wedstrijden in de voorbereiding was het lastig inschatten welk tempo ik gedurende de hele marathon kon volhouden. Uiteindelijk besloot ik mee te gaan met een groep die een tempo van 2:25-2:26 liep. Al snel merkte ik dat dit tempo voor mij te hoog lag, maar ik wilde niet opgeven. Halverwege splitste ik met een tijd van 1:13 en voelde ik me eigenlijk nog steeds goed. Alleen op 28 kilometer moest ik even stoppen vanwege een krampaanval in mijn hamstring. Daarna kon ik het tempo weer gemakkelijk oppakken. Maar na 32 kilometer was mijn energie op. Vanaf dat punt was het een emotionele achtbaan richting de finish, waar ik gek genoeg nog steeds van kon genieten. Uiteindelijk finishte ik in 2:32:17. Het gevoel en de gedachten achteraf waren overweldigend! Wat een reis en wat een emoties. Diep van binnen voelde ik de sterke drang om het nog een keer te doen, maar dan met een nog betere voorbereiding!
Na een korte rustperiode en een goed gesprek met Tobias van Stryve werden er nieuwe plannen gemaakt. Het eerste trainingsblok stond in het teken van het verbeteren van mijn prestaties op kortere afstanden. Deze periode hebben we zojuist afgerond. In deze periode heb ik 3 wedstrijden gelopen en alle drie gewonnen. Maar het vuur van een topsporter brandt nog steeds in mij, en het liefst had ik nog snellere tijden gelopen. Geduld is echter het sleutelwoord.
Nu is het tijd voor een korte pauze en een welverdiende vakantie. Daarna beginnen we opnieuw aan een 12 weken durende cyclus ter voorbereiding op een marathon in het najaar. Deze marathon zal een belangrijke maatstaf zijn voor de marathon die ik volgend jaar in het voorjaar wil lopen. Mijn doel is nog onbekend, maar ik hoop mijn belastbaarheid dusdanig te vergroten dat ik een goede voorbereiding kan draaien. Misschien kan ik mijn marathontijd wel op hetzelfde niveau krijgen als mijn tijden op de 10 kilometer (28:16) en halve marathon (1:02).
Een belangrijke les die ik heb geleerd van mijn eerste hardloopleven is om te genieten van het proces. Heb geduld en vertrouwen in je eigen kunnen!
Dankzij de benadering van Stryve ben ik de afgelopen maanden niet één keer geblesseerd geraakt. Hierdoor kan ik constant en stabiel trainen. Stiekem hoop ik dat ik volgend jaar in april weer zo belastbaar ben dat ik trainingsweken van 170 kilometer aankan.
Voor nu ben ik tevreden met mijn weken van 105 kilometer. Ik merk dat ik elke maand enkele seconden per kilometer sneller word. En het belangrijkste is dat mijn vastberadenheid en ambitie weer terug zijn. Bedankt, Stryve!